Obliczyć optymalną wartość, pochodna.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
chudek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 21 wrz 2013, 11:31
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Obliczyć optymalną wartość, pochodna.

Post autor: chudek »

Witam!
Chcąc wyrazić(aproksymować) sygnał opisany modelem w postaci funkcji \(f(t)\) za pomocą wybranej funkcji \(f _{1}(t)\) w skończonym przedziale czasu \((0,T)\) w postaci:
\(f(t)=c _{1}f _{1}(t)+e(t)\)
należy najpierw wybrać kryterium średniokwadratowe służące do oceny jakości tego przybliżenia(przy rozkładaniu sygnału okresowego na szereg Fouriera), które jest wyliczane ze wzoru:

\(Q= \frac{1}{T} \int_{0}^{T}e^2(t)dt\)

i również:

\(Q=\frac{1}{T} \int_{0}^{T}(f(t)-c _{1}f _{1}(t))^2dt\) (oznaczenie numer 1)
W wyniku minimalizacji tego (1)kryterium otrzymuje się zależność na optymalną wartość współczynnika rozkładu funkcji \(f(t)\) na składową \(f _{1}(t)\):

\(c _{1}= \frac{ \int_{0}^{T}f(t)f _{1}(t)dt }{\int_{0}^{T}f_{1}(t)f _{1}(t)dt}\).

To jest teoria, którą chciałbym zrozumieć. Wiem, że aby dojść od kryterium(1) do zależności na \(c _{1}\) należy przyrównać pochodną \(\frac{dQ}{dc _{1}}\) do 0.

Zatrzymuję się na samym poczatku, gdyż nie wiem, co dalej z tym zrobić:

\(0= \frac{d(\frac{1}{T} \int_{0}^{T}(f(t)-c _{1}f _{1}(t))^2dt)}{dc _{1}}\)
Przemo10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 631
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 218 razy
Płeć:

Post autor: Przemo10 »

Prxed różniczkowaniem uprość wyrażenie \(Q\):

\(Q=\frac{1}{T} \int_{0}^{T}(f(t)-c _{1}f _{1}(t))^2dt= \frac{1}{T}\int_{0}^{T}f^2(t)dt- \frac{2c_1}{T}\int_{0}^{T}f(t)f_1(t)dt+ \frac{c_1^2}{T}\int_{0}^{T}f_1(t) \cdot f_1(t)dt\)

Teraz policz \(\frac{\partial Q}{\partial c_1}\), tzn pochodną funkcji \(Q\) po zmiennej \(c_1\). Zauważ, że całki "są funkcjami stałymi", gdyż nie zależą od zmiennej \(c_1\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(0= \frac{d}{dc_1}\left(\frac{1}{T}\int\limits_0^T\left(f(t)-c_1f_1(t)\right)^2\,dt\right)=\frac{1}{T}\int\limits_0^T\frac{d}{dc_1}(f(t)-c_1f_1(t))^2\,dt=\frac{2}{T}\int\limits_0^Tf_1(t)(c_1f_1(t)-f(t))\,dt\\\)
chudek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 21 wrz 2013, 11:31
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Obliczyć optymalną wartość, pochodna.

Post autor: chudek »

Dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ