pochodna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(\frac{\partial P}{\partial \alpha} =4r^2 \cdot (\cos \alpha \cdot \cos^3 \alpha +\sin \alpha \cdot 3\cos^2 \alpha \cdot (-\sin \alpha))=4r^2 (\cos^4 \alpha -3\sin^2 \alpha \cos^2 \alpha)=\\
=4r^2 \cos^2 \alpha \left( \cos^2 \alpha -3 \sin^2 \alpha \right)=4r^2 \cos^2 \alpha \left( \cos^2 \alpha - \sin^2 -2\sin^2 \alpha +1-1 \right)=4r^2 \cos^2 \alpha \left( \cos 2 \alpha -+\cos 2\alpha -1 \right)=\\
=4r^2 \cos^2 \alpha \left( 2\cos 2\alpha -1\right)\)
=4r^2 \cos^2 \alpha \left( \cos^2 \alpha -3 \sin^2 \alpha \right)=4r^2 \cos^2 \alpha \left( \cos^2 \alpha - \sin^2 -2\sin^2 \alpha +1-1 \right)=4r^2 \cos^2 \alpha \left( \cos 2 \alpha -+\cos 2\alpha -1 \right)=\\
=4r^2 \cos^2 \alpha \left( 2\cos 2\alpha -1\right)\)
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
tak \(sin'\alpha = cos \alpha\)
\((cos \alpha)' = -sin \alpha\) oraz \((a^n)' = na^{(n-1)}\)
\((cos \alpha)' = -sin \alpha\) oraz \((a^n)' = na^{(n-1)}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl