wykaż

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

wykaż

Post autor: anison »

Wykaż, że jeśli punkt A o współrzędnych (x,y) należy do wykresu funkcji f(x) = \(\frac{1}{x}\) i ciąg (x,y,27) jest geometryczny to x= \(\frac{1}{3}\)
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

Jeżeli punkt \(A(x,y) = (x, \frac{1}{x})\) należy do wykresu to możemy zapisać:

\(y^2 = x \cdot 27\) (ciąg geometryczny)
\(\frac{1}{x^2} = 27x, x \neq 0\)
\(27x^3 = 1\)

\(x^3 = \frac{1}{27}\)
\(x = \frac{1}{3}\)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
ODPOWIEDZ