Oblicz całkę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
novicjusz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 sty 2016, 22:20
Podziękowania: 4 razy

Oblicz całkę

Post autor: novicjusz »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu

\(\frac{(sin2x+x)dx}{2+3x+7x^2}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5121
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2055 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tu NA PEWNO się nie pomyliłeś? Ta całka nie wygląda na elementarną (sinus i wielomiany).
novicjusz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 sty 2016, 22:20
Podziękowania: 4 razy

Re: Oblicz całkę

Post autor: novicjusz »

nie pomyliłem, takie zadanie miałem na egzaminie zerowym
novicjusz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 sty 2016, 22:20
Podziękowania: 4 razy

Re: Oblicz całkę

Post autor: novicjusz »

czy jest ktoś w stanie to rozwiązać? szczerze mówiąc to w tym wypadku nawet nie wiem od czego zacząć
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

\(\int_{}^{} \frac{sin2x+x}{2+3x+7x^2}dx=(sin2x+x) \cdot \frac{2}{ \sqrt{47} }arctg \frac{14x+3}{ \sqrt{47} }- \frac{2cos2x+1}{2+3x+7x^2} -4 \int_{}^{} \frac{sin2x+x}{2+3x+7x^2}dx +4 \int_{}^{} \frac{x}{2+3x+7x^2}dx\)
novicjusz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 sty 2016, 22:20
Podziękowania: 4 razy

Post autor: novicjusz »

wielkie dzięki !

-rozumiem, że na tym zadanie się kończy?
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

Żeby dojść do powyższego zapisu trzeba liczyć dwa razy przez części...a końcowy wynik to:

\(\int_{}^{} \frac{sin2x+x}{2+3x+7x^2}dx= \frac{1}{5} ((sin2x+x) \cdot \frac{2}{ \sqrt{47} } arctg \frac{14x+3}{ \sqrt{47} } - \frac{2cos2x+1}{2+3x+7x^2} + \frac{2}{7}ln|2+3x+7x^2|- \frac{12}{7 \sqrt{47} }arctg \frac{14x+3}{ \sqrt{47} } )+C\)
Robakks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 149
Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Oblicz całkę

Post autor: Robakks »

Niestety lambda pomyliłaś się przy całkowaniu przez części

Moja propozycja :

Rozdzielić część wymierną funkcji podcałkowej od tej części z sinusem
Całkę z funkcji wymiernej policzymy dość łatwo
Zamieniamy sinusa na exponentę a czynnik wymierny rozkładamy na sumę zespolonych ułamków prostych
Na pierwszy rzut oka może pojawić się funkcja wykładniczo-całkowa

\(\int{\frac{(sin2x+x)dx}{2+3x+7x^2}\mbox{d}x}=\\
\int{\frac{\sin{2x}}{2+3x+7x^2}\mbox{d}x}+\int{\frac{x}{2+3x+7x^2}\mbox{d}x}\\
\int{\frac{e^{2ix}-e^{-2ix}}{2i}\cdot\frac{1}{2+3x+7x^2}\mbox{d}x}\\
-\frac{1}{2\sqrt{47}}\int{\left(e^{2ix}-e^{-2ix}\right)\frac{\left(x+\frac{3+\sqrt{47}i}{14}\right)-\left(x+\frac{3-\sqrt{47}i}{14}\right)}{\left(x+\frac{3+\sqrt{47}i}{14}\right)\left(x+\frac{3-\sqrt{47}i}{14}\right)}\mbox{d}x}\\
-\frac{1}{2\sqrt{47}}\int{\left(e^{2ix}-e^{-2ix}\right)\left(\frac{1}{x+\frac{3-\sqrt{47}i}{14}}-\frac{1}{x+\frac{3+\sqrt{47}i}{14}}\right)\mbox{d}x}\\
\frac{1}{2\sqrt{47}}\int{\left(e^{2ix}-e^{-2ix}\right)\left(\frac{1}{x+\frac{3+\sqrt{47}i}{14}}-\frac{1}{x+\frac{3-\sqrt{47}i}{14}}\right)\mbox{d}x}\\\)


Tutaj trzeba jeszcze to wymnożyć skorzystać z liniowości ,zastosować odpowiednie podstawienia aby dostać pochodne
funkcji \(\mathrm{Ei}\) pomnożonej przez stałą ,
Całkę z funkcji wymiernej policzymy dość łatwo
ODPOWIEDZ