Nierówność wykładniczo-trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Nierówność wykładniczo-trygonometryczna
Rozwiąż nierówność \(\frac{ \sqrt{2} }{2}<( \frac{1}{2})^{IcosxI}<1\) w przedziale\(<- \pi , \pi >\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
\(\frac{\sqrt{2}}{2}<(\frac{1}{2})^|\cos x|<1\\
2^{-0,5}<2^{-|\cos x|}<2^0\\
-0,5<-|\cos x|<0\\
0,5>|\cos x|>0\\
|\cos x|<0,5\;\; \wedge \;\;\cos x\neq 0\\
-0,5<\cos x<0,5\;\;\wedge\;\;\cos x\neq 0\\
x\in (-\frac{2\pi}{3},-\frac{\pi}{3})\cup (\frac{\pi}{3},\frac{2\pi}{3})\setminus\{-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\}\)
2^{-0,5}<2^{-|\cos x|}<2^0\\
-0,5<-|\cos x|<0\\
0,5>|\cos x|>0\\
|\cos x|<0,5\;\; \wedge \;\;\cos x\neq 0\\
-0,5<\cos x<0,5\;\;\wedge\;\;\cos x\neq 0\\
x\in (-\frac{2\pi}{3},-\frac{\pi}{3})\cup (\frac{\pi}{3},\frac{2\pi}{3})\setminus\{-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Nierówność wykładniczo-trygonometryczna
wskazówka
\((\frac{1}{2})^ \frac{1}{2}<( \frac{1}{2} )^{|cosx|}<(\frac{1}{2})^ 0\)
\(0<|cosx|< \frac{1}{2}\)
\((\frac{1}{2})^ \frac{1}{2}<( \frac{1}{2} )^{|cosx|}<(\frac{1}{2})^ 0\)
\(0<|cosx|< \frac{1}{2}\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Nierówność wykładniczo-trygonometryczna
Czy \(\frac{ \pi }{2}i - \frac{ \pi }{2}\) należy do rozwiązania?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Nierówność wykładniczo-trygonometryczna
nie należąJanuszgolenia pisze:Czy \(\frac{ \pi }{2}i - \frac{ \pi }{2}\) należy do rozwiązania?
nie zauważyłam że to nierówność podwójna
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę