Kąty w trapezie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Kąty w trapezie

Post autor: Januszgolenia »

W trapezie ABCD, w którym \(IADI \parallel IBCI\), zachodzą równości IABI=IBCI, IACI=ICDI oraz IBCI+ICDI=IADI. Wyznacz kąty tego trapezu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To tak za ładnie nie wychodzi :( . Moje tablice mówią , że to będzie około 35,145,110,70
(cosinus jednego z kątów przy podstawie musi być: \(\frac{1+ \sqrt{5} }{4}\) i to jest właśnie ten około 35 stopni )
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: Januszgolenia »

To jest zadanie z konkursu przedmiotowego z matematyki dla gimnazjum i tam nie ma cosinusów.
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re:

Post autor: Januszgolenia »

Januszgolenia pisze:To jest zadanie z konkursu przedmiotowego z matematyki dla I klasy gimnazjum i tam nie ma cosinusów.
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Kąty tego trapezu to: 108, 144, 36, 72 :)

Radagast \(cos36^ \circ =\frac{1+\sqrt{5}}{4}\) :wink:
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Kąty w trapezie

Post autor: Januszgolenia »

Z wierzchołka C trzeba narysować równoległą do AB. Powstanie romb ABCE. \(\angle A=2 \alpha , \angle E=2 \alpha , \angle D= \alpha , \angle ECD=2 \alpha\). Zatem \(5 \alpha =180^0, \alpha =36^0\). Pozostałe kąty to 72, 108, 144.
ODPOWIEDZ