Figury i przeksztalcenia -znajdowanie rownan prostych okregu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karrol
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 28 lis 2008, 23:12

Figury i przeksztalcenia -znajdowanie rownan prostych okregu

Post autor: karrol »

Dane jest rownanie dwoch okregow :

\((x-3)^2+y^2=9

a drugie rownanie

(x+5)^2 + y^2=25\)


znajdz rownania prostych styczynych do obu tych okregow...


niby mam pomysl jak zrobic to zadanie ale jakos odp mam zle.. rysunek zrobilem pomocniczy , wynik mi wyszedl dosc ladny
\(y=-1/4x + 3i3/4\) i to samo tyko ze z + z przodu .

w odp mam wynik y = - pierw z 15 / 15 x + pierw z 15 no i druga prosta to samo tylko + z przodu..
WalnietyDesko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 13 paź 2008, 19:09

Post autor: WalnietyDesko »

http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=728

Musisz tylko zmienić wartości i wtedy wyjdzie dobrze bo dzisiaj robiłem to zadanko.
ODPOWIEDZ