parametr p

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pytający231
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

parametr p

Post autor: pytający231 »

wyznacz wartość p dla której równanie 4x^2-4x+log przy podstawie 5 z p-1/2=0

liczę deltę czyli 16-16*log prz podstawie 5 z p-1/2=0 co dalej?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tak jakby brak części polecenia. "...dla której równanie \(4x^2-4x+\log_5 \frac{p-1}{2}=0\)" i co dalej?
nie ma rozwiązań, ma jedno rozwiązanie, wygląda paskudnie, nie da się rozwiązać, ... - coś tam musiało dalej być!
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(4x^2-4x+log_{5}p-\frac{1}{2}=0\\czy\\4x^2-4x+log_5(p-\frac{1}{2})=0\)
Równanie ma mieć ile rozwiązań ???
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
pytający231
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: pytający231 »

sory ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\Delta=0\\16-16log_5\frac{p-1}{2}=0\\1-log_5\frac{p-1}{2}=0\\log_5\frac{p-1}{2}=1\\\frac{p-1}{2}=5\\p-1=10\\p=11\)
Wcześniej powinien być wpisany warunek,że liczba logarytmowana jest dodatnia.
\(\frac{p-1}{2}>0\\p>1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ