lokata w banku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolakkkk
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 129
Rejestracja: 23 lis 2014, 16:48
Podziękowania: 86 razy

lokata w banku

Post autor: karolakkkk »

Adam wpłacił do banku 5000zł na lokatę oprocentowaną 12% w stosunku rocznym przy kwartalnej kapitalizacji odsetek. Oblicz zysk Adama po 9 miesiącach.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Liczba kapitalizacji wynosi 3
Oprocentowanie kwartalne 12:4=3%
Zysk:
\(5000(1+ \frac{3}{100})^3\;-\;5000=5000[(1,03)^3-1]=5000\cdot 0,092727=463,60\approx 464\;zł\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ