zbiór ograniczony

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolakkkk
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 129
Rejestracja: 23 lis 2014, 16:48
Podziękowania: 86 razy

zbiór ograniczony

Post autor: karolakkkk »

Zbadaj, czy następujący zbiór jest ograniczony
\(\frac{n^2-1}{n^2+1}: n \in \nn\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

jest ograniczony. Z dołu przez -1, a z góry przez 1
\(\frac{n^2-1}{n^2+1}=1-\frac{2}{n^2+1}\) i wszystko lepiej widać :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Dla n=0 jest -1
Dla n=1 jest 0
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{n^2-1}{n^2+1}=1\)
Zbiór jest ograniczony z dołu przez -1,z góry przez 1.
\(\frac{n^2-1}{n^2+1}<1\\n^2-1<n^2+1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ