1. Ile najmniej mnożeń należy wykonać, aby obliczyć wartość potęgi: \(x^6\), \(x^{22}\), \(x^{42}\)?
2.\(a_n=2n+2\) jest n-tym wyrazem ciągu arytmetycznego. Wyznacz sumę pięciu ostatnich wyrazów tego ciągu.
potęga/ ciąg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 531
- Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 192 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 531
- Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 192 razy
- Płeć:
Co do zadania 1 znalazłem ciekawy artykuł:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2063,d.ZWU
No ale spróbujmy policzyć wg algorytmu, który jest tam podany:
\(x^6=(x^3)^2=(x^2 \cdot x)^2 \cdot x\)
ilość mnożeń: 4 (podnoszenie do kwadratu to jedno mnożenie)
\(x^{22}=(x^{11})^2=(x^{10} \cdot x)^2=((x^5)^2 \cdot x)^2= ((x^4 \cdot x)^2 \cdot x)^2=(((x^2)^2 \cdot x)^2 \cdot x)^2=\)
ilość mnożeń: 6
Co do c, spróbuj sam i podaj mi wynik to powiem Ci czy dobrze.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2063,d.ZWU
No ale spróbujmy policzyć wg algorytmu, który jest tam podany:
\(x^6=(x^3)^2=(x^2 \cdot x)^2 \cdot x\)
ilość mnożeń: 4 (podnoszenie do kwadratu to jedno mnożenie)
\(x^{22}=(x^{11})^2=(x^{10} \cdot x)^2=((x^5)^2 \cdot x)^2= ((x^4 \cdot x)^2 \cdot x)^2=(((x^2)^2 \cdot x)^2 \cdot x)^2=\)
ilość mnożeń: 6
Co do c, spróbuj sam i podaj mi wynik to powiem Ci czy dobrze.