Optymalizacja, pochodna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Optymalizacja, pochodna
W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest równa h. Dzieli ona przeciwprostokątną na odcinki mające długość x oraz y-x. Wyznacz y jako funkcję x i oblicz najmniejszą wartość tej funkcji.
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
z twierdzenia o wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego w trójkącie prostokątnym wynika , że
\(h^2=x(y-x)\) , przy założeniu y>x>0 .
z tej równości wyliczam y
\(y(x)= \frac{h^2+x^2}{x}\) , gdzie h jest daną stałą i x>0
\(y'(x)= \frac{2x^2-(h^2+x^2)}{x^2}= \frac{x^2-h^2}{x^2}\)
\(y'(x)=0 \iff x^2-h^2=0 \wedge x>0 \iff x=h\)
\(y'(x)>0 \iff x>h\) oraz \(y'(x)<0 \iff x \in \left(o,h \right)\)
zatem dla x=h funkcja przyjmuje minimum , które jest jej wartością najmniejszą w dziedzinie i równą y(h)=2h
\(h^2=x(y-x)\) , przy założeniu y>x>0 .
z tej równości wyliczam y
\(y(x)= \frac{h^2+x^2}{x}\) , gdzie h jest daną stałą i x>0
\(y'(x)= \frac{2x^2-(h^2+x^2)}{x^2}= \frac{x^2-h^2}{x^2}\)
\(y'(x)=0 \iff x^2-h^2=0 \wedge x>0 \iff x=h\)
\(y'(x)>0 \iff x>h\) oraz \(y'(x)<0 \iff x \in \left(o,h \right)\)
zatem dla x=h funkcja przyjmuje minimum , które jest jej wartością najmniejszą w dziedzinie i równą y(h)=2h
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Optymalizacja, pochodna
Pochodna (h2)' = 0
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl