przestrzeń wektorowa nad ciałem liczb wymiernych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monari
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 24 paź 2014, 16:42

przestrzeń wektorowa nad ciałem liczb wymiernych

Post autor: monari »

Wiedząc, że wektory u, v , w stanowią bazę przestrzeni liniowej V, zbadaj, który z poniższych układów także stanowi jej bazę:
B1 = (u-2v+w, 3u+w, u+4v-w) B2= (u, 2u+v, 3u-v+4w) Wyznacz współrzędne wektora a=2u-3v+8w względem tej bazy.
ODPOWIEDZ