Pola fogur podobnych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czerygdz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 26 paź 2008, 12:30

Pola fogur podobnych

Post autor: czerygdz »

Szukałem odpowiedzi ale nie udało mi się znaleźć takiej która bym zrozumiał


1. Niech ABCD będzie dowolnym czworokątem wypukłym. Utwórzmy czworokąt EFGH, łącząc środki kolejnych boków czworokąta ABCD. Jak wykazać, że jego pole jest równe połowie pola czworokąta ABCD i że jest równoległobokiem.

2. W trapezie równoramiennym, którego podstawy mają długość "a" i "b"; a>b, kąt ostry ma miarę ALFA, połączono odcinkiem środki sąsiednich boków. Oblicz pole powstałego czworokąta

:(

będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawia
czerygdz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 26 paź 2008, 12:30

Post autor: czerygdz »

najbardziej chodzi mi o 2 bo tego wogole niemam pojecia jak ruszyc
bo w pierwszym nieiwem czy dobrze rozumiem ale ze jest to rownoleglo bok mozna udowodnic z twierdzenia odwrotnego do twiedzenia talesa tak?
a jak udowodnic ze pole tego rownolegloboku to polowa pola czworokata ?
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

To pierwsze znajdziesz tu
http://www.zadania.info/d519/1
A drugie to chyba coś pokręciłeś z treścią, bo jak się połączy tak jak napisałeś to jest pięciokąt i trójkąt.
czerygdz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 26 paź 2008, 12:30

Post autor: czerygdz »

raczej nie mylnolem sie
babka podala nam tak
w trapezie rownoramiennym ktorego podstawy maja dlugosc a i b; a>b, kąt ostry ma miare ALFA, polaczono odcinkiem srodki sasiednich bokow. oblicz pole powstalego 4-kata

dzieki za 1 :)
erebus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 23 lis 2008, 12:19

Post autor: erebus »

NIe pomylił się, trzeba połączyć wszystkie środki - wtedy wyjdzie romb. Tylko nie wiem co dalej... Może tales?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

zadanie 2.

II sposób

Obrazek

\(a = |AB| \\
b = |CD| \\
d_1 = h = |FH| \\
d_2 = |EG| = \frac {a+b} {2} \\
\tan \alpha = \frac {|FH|} {\frac {a-b} {2}} \\
|FH| = {\frac {a-b} {2}} \ \cdot \ \tan \alpha \\
P = \frac 1 2 d_1 d_2 = \frac {a^2-b^2} 8 \tan \alpha\)
ODPOWIEDZ