struktury algebraiczne , pierścienie, ciała

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monari
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 24 paź 2014, 16:42

struktury algebraiczne , pierścienie, ciała

Post autor: monari »

Wykaż , że zbiór A= {x= a+b*pierw. z 3 ; a, b należą do Z } z działaniami dodawania i mnożenia jest pierścieniem;
Wykaż że zbiór B={ x= a+b * pierw z 3: a,b należą do Q } z działaniami dodawania i mnożenia jest ciałem;
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Te też trzeba się pobawić aksjomatami (tyle, że innymi :) )
monari
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 24 paź 2014, 16:42

Re:

Post autor: monari »

radagast pisze:Te też trzeba się pobawić aksjomatami (tyle, że innymi :) )


wiem o jakie aksjomaty Ci chodzi ale nie wiem jak je zastosować
ODPOWIEDZ