Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lexus1995
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 mar 2014, 21:13

Granica ciągu

Post autor: lexus1995 »

mam do policzenai granicę z \(\frac{n}{2^{n}}\)
oszacowałem ją z prawej strony przez \(\frac{frac({3}{2})^{n} }{2^{n}}\) dobrze
i ejszcze potrzebije granicy z ln n/n, przepraszam ze nie z latexem al jestem na telefonie i jest to katorga
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Obie te granice to 0.
Twoje szacowanie jest złe (albo go nie rozumiem)
lexus1995
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 mar 2014, 21:13

Re: Granica ciągu

Post autor: lexus1995 »

\(\frac{n}{2^{n}} \le {\frac{3}{4}}^{n}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

no to z takiego szacowania nie wynika kompletnie nic :(, bo \(\Lim_{n \to \infty } \frac{3^n}{4}= \infty\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

może tak : \(\frac{n}{2^{n}} \le \frac{2^{ \frac{n}{2} }}{2^n}\)
lexus1995
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 mar 2014, 21:13

Re: Granica ciągu

Post autor: lexus1995 »

chodziło mi o \((\frac{3}{4})^{n}\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

poprawnie
bo kiedy jest \(\\) \(\frac{n}{2^n} < ( \frac{3}{4} )^n\) ?

równoważnie : \(n \cdot 2^n<3^n\)

co przechodzi natychmiast indukcyjnie dla \(n \ge 2\) \(\\) bo : \((n+1) \cdot 2^{n+1}<3n \cdot 2^n<3^{n+1}\)
lexus1995
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 mar 2014, 21:13

Re: Granica ciągu

Post autor: lexus1995 »

ew. de'hostpitalem
\(( \frac{n}{2^{n}})'= \frac{1}{2^{n} \ln 2}\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Twoja granica operuje na ciągu , jego dziedziną jest zbiór \(N\)
Nie jest możliwe różniczkowanie w tym zbiorze , a gdzie dopiero reguła de'Hospitala
lexus1995
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 mar 2014, 21:13

Re: Granica ciągu

Post autor: lexus1995 »

Dzięki, nie wygłupie się przynajmniej :P
ODPOWIEDZ