trójkąt prostokątny

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
J12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 27 gru 2009, 15:58

trójkąt prostokątny

Post autor: J12 »

W trójkącie prostokątnym ABC kąt prosty jest przy wierzchołku C. Długości boków BC, CA, AB oznaczamy przez a, b, c (odpowiednio), a promień okręgu wpisanego przez r. Niech O będzie środkiem okręgu wpisanego, a K, L, M punktami styczności tego okręgu z bokami AC, BC, CA (odpowiednio). Zrób rysunek.
Uzasadnij, że r=0,5(a+b-c).
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek
\(c=a-r+b-r\)
\(2r=a+b-c\)
\(r= \frac{a+b-c}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ