1. Na cewkę o długości 20 cm i polu przekroju poprzecznego 30 cm^2 jest zwój druciany. Cewka ma 320 zwojów i płynie w niej prąd o natężeniu 3 A. Jaka jest średnia SEM indukowana w nasuniętym zwoju, gdy prąd w cewce zostanie wyłączony w ciągu 0,001 s ?
2. Ile zwojów drutu ma jednowarstwowe uzwojenie cewki o indukcyjności 0,001 H gdy średnica cewki to 4 cm a średnica drutu 0,6 mm? Zwoje ściśle przylegają do siebie
proszę o pomoc
zadania z cewkami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: zadania z cewkami
1. \(\varepsilon_{ind} = -L \frac{\Delta I}{\Delta t}\)
\(L = \frac{\mu_o n^2S}{l}\)
wystarczy tylko podstawić dane
2. Podobnie ze wzoru na indukcyjność cewki \(L = \frac{\mu_o n^2S}{l}\) wyznaczasz n
należy zauważyć, że jeśli zwoje ściśle przylegają do siebie, to l = n d, gdzie d- średnica drutu, a \(S = \Pi \frac{D^2}{4}\), gdzie D -średnica cewki.
\(L = \frac{\mu_o n^2S}{l}\)
wystarczy tylko podstawić dane
2. Podobnie ze wzoru na indukcyjność cewki \(L = \frac{\mu_o n^2S}{l}\) wyznaczasz n
należy zauważyć, że jeśli zwoje ściśle przylegają do siebie, to l = n d, gdzie d- średnica drutu, a \(S = \Pi \frac{D^2}{4}\), gdzie D -średnica cewki.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl