Kinematyka, energia potencjalna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wojtek12345678
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 cze 2014, 17:24
Płeć:

Kinematyka, energia potencjalna

Post autor: wojtek12345678 »

Na punkt materialny o masie m=2 znajdujący się w polu działania siły o energii potencjalnej

Ep=-81x^2

w chwili t=0 zaczęła działać siła niezachowawcza

F=(-4 dx/dt, 0, 0)

Wylicz: v(t) i r(t) dla t>0 jeśli v(0)=(2,-2,0)
oraz r(1)=(7,2,7) .

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.

Wyliczam siłę jaka działa w tym polu wychodzi mi F=(-162x,0,0)
i co dalej?
Co oznacza w ogóle F=(-4 dx/dt, 0, 0)?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

oznacza, ze siła ma tylko jedną skałdową działąjącą wzdłuż osi OX równą -4V_x
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ