NIech S to będzie figura oznaczona osią OY i wykresami funkcji:
\(f(x) = 6x + 8\)
\(g(x) = -2x + 20\)
Obliczyć objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi OX figury S
To będzie
\(V = \pi\int_{0}^{10} \left[ \left(6x + 8 \right)^2 - \left(-2x + 20 \right)^2 \right]dx\) ?
Objętość figury ograniczonej osią OY i wykresami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Objętość figury ograniczonej osią OY i wykresami
A czemu w tej całce wpisałeś \(-\)
Ta objętość to \(\pi \cdot (\int_{0}^{\frac{3}{2}}( 6x+8 )^2dx + \int_{ \frac{3}{2} }^{10}( -2x+20)^2dx )\)
Ta objętość to \(\pi \cdot (\int_{0}^{\frac{3}{2}}( 6x+8 )^2dx + \int_{ \frac{3}{2} }^{10}( -2x+20)^2dx )\)