Mechanika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
jeżeli zadanie jest na etapie licealnym to można je tak rozwiązać
szybkość wypływu wody z otworu na głębokości \(h\) \(\\) \(\\) to \(\) \(\\)\(v= \sqrt{2qh}\).
\(h\) to też poszukiwana stała różnica poziomów
\(240\) \(dm^3\) =\(240 \cdot 10^{-3}\) \(m^3\)= \(v \cdot t \cdot S\)
\(S= \pi \cdot (17.5 \cdot 10^{-3})^2\)\(m^2\)
\(240 \cdot 10^{-3}\) \(m^3\)= \(\sqrt{2 \cdot 9.81 \cdot h} \cdot 60s\cdot \pi \cdot (17.5 \cdot 10^{-3})^2m^2\)
stąd \(h \approx 8.69\) \(m\)
szybkość wypływu wody z otworu na głębokości \(h\) \(\\) \(\\) to \(\) \(\\)\(v= \sqrt{2qh}\).
\(h\) to też poszukiwana stała różnica poziomów
\(240\) \(dm^3\) =\(240 \cdot 10^{-3}\) \(m^3\)= \(v \cdot t \cdot S\)
\(S= \pi \cdot (17.5 \cdot 10^{-3})^2\)\(m^2\)
\(240 \cdot 10^{-3}\) \(m^3\)= \(\sqrt{2 \cdot 9.81 \cdot h} \cdot 60s\cdot \pi \cdot (17.5 \cdot 10^{-3})^2m^2\)
stąd \(h \approx 8.69\) \(m\)