Wartość bezwzględna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 131
- Rejestracja: 24 maja 2012, 18:40
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 871
- Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Otrzymane podziękowania: 415 razy
- Płeć:
Trzy przypadki:
1) \(x < -2: \; x^2 - 4 - (x+2) = 6, \; x^2 - x - 12 = 0, \; x = -3, x = 4\)
Odrzucamy rozwiązanie \(x=4\)
2) \(-2 \leq x < 2, \; -x^2 + 4 + x + 2 = 6, \; x^2 - x = 0, \; x=0, x =1\)
3) \(x \geq 2, \; x^2 -4 + x + 2 = 6, \; x^2 + x - 8 = 0, \; x = \frac{-1 \pm \sqrt{33}}{2}\)
Odrzucamy rozwiązanie \(x = \frac{-1 - \sqrt{33}}{2}\)
Odpowiedź: \(\{ -3, 0 , 1, \frac{-1 + \sqrt{33}}{2} \}\).
1) \(x < -2: \; x^2 - 4 - (x+2) = 6, \; x^2 - x - 12 = 0, \; x = -3, x = 4\)
Odrzucamy rozwiązanie \(x=4\)
2) \(-2 \leq x < 2, \; -x^2 + 4 + x + 2 = 6, \; x^2 - x = 0, \; x=0, x =1\)
3) \(x \geq 2, \; x^2 -4 + x + 2 = 6, \; x^2 + x - 8 = 0, \; x = \frac{-1 \pm \sqrt{33}}{2}\)
Odrzucamy rozwiązanie \(x = \frac{-1 - \sqrt{33}}{2}\)
Odpowiedź: \(\{ -3, 0 , 1, \frac{-1 + \sqrt{33}}{2} \}\).