praca kontrolna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Barborka92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 mar 2014, 17:51
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

praca kontrolna

Post autor: Barborka92 »

1. Wykaz, że jeżeli liczby x,y,z tworza w tej kolejności ciąg arytmetyczny to liczby π^x, π^y, π ^z tworzą w tej kolejności ciąg geometryczny.

2.Kąt alfa jest ostry i sin α * cos α = 1/3 , oblicz sin α + cos α

3. 3. rozwiąz równanie: (x-1)*(x+1)=x^2


z gory dziekuje.
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

\(3\\
(x-1)(x+1)=x^2\\
x^2-1=x^2\\
-1=0\\\)

sprzeczność
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

\(2\\
sinx>0,cosx>0\\
sinx+cosx>0\\
sinxcosx= \frac{1}{3} \\
(sinx+cosx)^2=sin^2x+cos^2x+2sincosx=1+sin2x\\
(sinx+cosx)^2=1+ \frac{2}{3}= \frac{5}{3}\\
sinx+cosx= \sqrt{ \frac{5}{3}} \vee sinx+cosx= -\sqrt{ \frac{5}{3}}\\
sinx+cosx= \sqrt{ \frac{5}{3}}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Re: praca kontrolna

Post autor: irena »

Barborka92 pisze:1. Wykaz, że jeżeli liczby x,y,z tworza w tej kolejności ciąg arytmetyczny to liczby π^x, π^y, π ^z tworzą w tej kolejności ciąg geometryczny.



z gory dziekuje.

(x, y, z)- ciąg arytmetyczny, czyli
\(x+z=2y\)

\(\pi^x\cdot\pi^z=\pi^{x+z}=\pi^{2y}=(\pi^y)^2\)

Stąd:
\((\pi^x;\ \pi^y;\ \pi^z)\) - ciąg geometryczny
ODPOWIEDZ