Bardzo proszę o rozwiązanie:
a) Punkty A(-1,4) i B(2,1) należą do okręgu ośrodku leżącym na prostej y=-x+2. Wyznacz współrzędne środka tego okręgu.
b)Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB gdzie A(-2,1) i B(6,1). Wyznacz współrzędne wierzchołka C , wiedząc że należy on do prostej y = x + 2
c) Dla jakiej liczby a prosta ax - y = 3 i y = (a-4)x + \(\sqrt{2}\) są prostopadłe.
Proszę o rozwiązanie 3 zadań...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
\(a)
\\
O(x,-x+2),
r=|AO|= \sqrt{(x+1)^2+(4+x-2)^2}= \sqrt{(x+1)^2+(x+2)^2} \\
r=|BO|= \sqrt{(x-2)^2+(1+x-2)^2}= \sqrt{(x-2)^2+(x-1)^2} \\
(x+1)^2+(x+2)^2=(x-2)^2+(x-1)^2\\
x^2+2x+1+x^2+4x+4=x^2-4x+4+x^2-2x+1\\
2x^2+6x+5=2x^2-6x+5\\
x=0\\
O(0,2)\\\)
\\
O(x,-x+2),
r=|AO|= \sqrt{(x+1)^2+(4+x-2)^2}= \sqrt{(x+1)^2+(x+2)^2} \\
r=|BO|= \sqrt{(x-2)^2+(1+x-2)^2}= \sqrt{(x-2)^2+(x-1)^2} \\
(x+1)^2+(x+2)^2=(x-2)^2+(x-1)^2\\
x^2+2x+1+x^2+4x+4=x^2-4x+4+x^2-2x+1\\
2x^2+6x+5=2x^2-6x+5\\
x=0\\
O(0,2)\\\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Proszę o rozwiązanie 3 zadań...
\(C=(c,c+2)\\fastrets pisze:
b)Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB gdzie A(-2,1) i B(6,1). Wyznacz współrzędne wierzchołka C , wiedząc że należy on do prostej y = x + 2
|AC|=|BC|\\
\sqrt{(c+2)^2+(c+2-1)^2}=\sqrt{(c-6)^2+(c+2-1)^2}\\
(c+2)^2+(c+1)^2=(c-6)^2+(c+1)^2\\
c^2+4c+4=c^2-12c+36\\
16c=32\\
c=2\\
C=(2,4)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Proszę o rozwiązanie 3 zadań...
\(y=ax-3\\fastrets pisze:
c) Dla jakiej liczby a prosta ax - y = 3 i y = (a-4)x + \(\sqrt{2}\) są prostopadłe.
y=(a-4)x+\sqrt{2}\)
\(a\cdot (a-4)=-1\\
a^2-4a=-1\\
a^2-4a+1=0\\
\Delta =(2\sqrt{3})^2\\
a_1=\frac{4-2\sqrt{3}}{2}=2-\sqrt{3}\\
a_2=2+\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę