przekrój osiowy

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pomocy1842
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 06 lis 2012, 15:18
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

przekrój osiowy

Post autor: pomocy1842 »

zad1 Przekrój osiowy walca jest kwadratowy o przekątnej \sqrt[8]{12} Oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej walca
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: przekrój osiowy

Post autor: eresh »

pomocy1842 pisze:zad1 Przekrój osiowy walca jest kwadratowy o przekątnej \sqrt[8]{12} Oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej walca
\(2r\sqrt{2}=\sqrt[8]{12}\\
r=\frac{\sqrt[8]{12}}{2\sqrt{2}}\)


\(V=\pi\cdot r^2\cdot H\\
V=\pi\cdot \left( \frac{\sqrt[8]{12}}{2\sqrt{2}}\right) ^2\cdot \frac{\sqrt[8]{12}}{\sqrt{2}}=...\\
P_c=2\pi\cdot \frac{\sqrt[8]{12}}{2\sqrt{2}} \left( \frac{\sqrt[8]{12}}{2\sqrt{2}}+ \frac{\sqrt[8]{12}}{\sqrt{2}}\right)=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ