nierownosc w ukladzie wsp
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
\(y^2-4x^2 \ge 0\\(y-2x)(y+2x) \ge 0\\(y-2x \ge 0\ \wedge \ y+2x \ge 0)\ \vee (y-2x \le 0\ \wedge \ y+2x \le 0)\\ \begin{cases}y \ge 2x\\y \ge -2x \end{cases} \vee \begin{cases}y \le 2x\\y \le -2x \end{cases}\)
Trzeba narysować proste o równaniach y=2x i y=-2x. Nierówność spełniają współrzędne punktów należących do dwóch kątów - między prostymi "u góry" i między prostymi "na dole".
Trzeba narysować proste o równaniach y=2x i y=-2x. Nierówność spełniają współrzędne punktów należących do dwóch kątów - między prostymi "u góry" i między prostymi "na dole".