zasada zachowania energii i pedu, dynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasada zachowania energii i pedu, dynamika
W pudełko z piaskiem o masie m1=2kg, swobodnie zawieszone na nici, uderza pocisk o masie m2=12g i grzęźnie w nim. Odległość od punktu zaczepienia nici do środka masy pudełka wynosi l=0.8m. Oblicz prędkość pocisku, jeżeli na skutek uderzenia pudełko odchyliło się od położenia równowagi tak, że nitka tworzy z pionem kąt α=300.