Stereometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magdalena2251
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 lis 2008, 16:45

Stereometria

Post autor: magdalena2251 »

1 Popatrz na kostkę przedstawioną na rysunku .wiadomo,że na każdej ścianie narysowany jest odcinek oraz że odcinki na przeciwległych ścianach są równoległe. Narysuj siatkę z której można skleic tę kostkę .Na każdej ścianie narysuj odpowiedni odcinek.
1.jpg
1.jpg (20.22 KiB) Przejrzano 2651 razy
2 Bryły przedstawione na poniższych rysunkach powstały przez wycięcie z graniastosłupów prostych trójkątnych innych graniastosłupów prostych. Oblicz pola powierzchni i objętości tych brył
2.jpg
2.jpg (29.85 KiB) Przejrzano 2651 razy
3 a) Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi 4 cm i wysokości 3 cm przecięto płaszczyzną, która zawiera przekątne sąsiednich ścian bocznych.Jakie pole ma ten przekrój?
b)Graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 4 cm i wysokości 10 cm przecięto płaszczyzną zawierającą wysokośc podstawy i jedną z krawędzi bocznych.Jakie pole ma ten przekrój?

4 w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o objętości \(5 \frac{1}{3} cm ^3\) wysokośc jest 2 razy dłuższa od krawędzi podstawy.Oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa


5 Oblicz wysokośc i objętośc ostrosłupa prawidłowego:
a) czworokątnego o krawędzi podstawy 1 dm i krawedzi bocznej 2 dm
b)trójkątnego o krawędzi podstawy 8 cm i krawędzi bocznej 12 cm
c) sześciokątnego o krawędzi podstawy 4 cm i krawędzi bocznej 10 cm

6 W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędz podstawy ma długośc\(2 \sqrt{3}\) .
Oblicz wysokosc tego ostrosłupa gdy:
a) kat nachylenia krawędzi bocznej do podstawy ma miarę \(60^{o}\)

b) ściana boczna jest nachylona do podstawy pod katem \(45^{o}\)

7 promien i wysokośc walca maja jednakową długośc.Pole powierzchni bocznej wynosi \(200 \pi\) Oblicz pole podstawy walca
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Reklamacja uwzględniona :)
magdalena2251 pisze:1 Popatrz na kostkę przedstawioną na rysunku .wiadomo,że na każdej ścianie narysowany jest odcinek oraz że odcinki na przeciwległych ścianach są równoległe. Narysuj siatkę z której można skleic tę kostkę .Na każdej ścianie narysuj odpowiedni odcinek.
http://www.zadania.info/6346599
2 Bryły przedstawione na poniższych rysunkach powstały przez wycięcie z graniastosłupów prostych trójkątnych innych graniastosłupów prostych. Oblicz pola powierzchni i objętości tych brył
http://www.zadania.info/4844968
3 a) Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi 4 cm i wysokości 3 cm przecięto płaszczyzną, która zawiera przekątne sąsiednich ścian bocznych.Jakie pole ma ten przekrój?
http://www.zadania.info/9351601
b)Graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 4 cm i wysokości 10 cm przecięto płaszczyzną zawierającą wysokośc podstawy i jedną z krawędzi bocznych.Jakie pole ma ten przekrój?
http://www.zadania.info/4455469
4 w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o objętości \(5 \frac{1}{3} cm ^3\) wysokośc jest 2 razy dłuższa od krawędzi podstawy.Oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa
http://www.zadania.info/6329789
5 Oblicz wysokośc i objętośc ostrosłupa prawidłowego:
a) czworokątnego o krawędzi podstawy 1 dm i krawedzi bocznej 2 dm
http://www.zadania.info/5642085
b)trójkątnego o krawędzi podstawy 8 cm i krawędzi bocznej 12 cm
http://www.zadania.info/3945912
c) sześciokątnego o krawędzi podstawy 4 cm i krawędzi bocznej 10 cm
http://www.zadania.info/8247501
6 W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędz podstawy ma długośc\(2 \sqrt{3}\) .
Oblicz wysokosc tego ostrosłupa gdy:
a) kat nachylenia krawędzi bocznej do podstawy ma miarę \(60^{o}\)
http://www.zadania.info/6826347
b) ściana boczna jest nachylona do podstawy pod katem \(45^{o}\)
http://www.zadania.info/3404653
7 promien i wysokośc walca maja jednakową długośc.Pole powierzchni bocznej wynosi \(200 \pi\) Oblicz pole podstawy walca
http://www.zadania.info/9826474
ODPOWIEDZ