Granica jednostronna w 3^- funkcji 3/(x-3)

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Granica jednostronna w 3^- funkcji 3/(x-3)

Post autor: supergolonka »

Oblicz granicę: \(\Lim_{x\to 3^{-}}\frac{3}{x-3}\).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Szkicujemy wykres funkcji homograficznej \(y=\frac{3}{x-3}\)
wyk.png
wyk.png (11.15 KiB) Przejrzano 2583 razy
Z rysunku widać, że \(\Lim_{x\to 3^{-}}\frac{3}{x-3}=-\infty\).

Odpowiedź: \(-\infty\)

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Klon 1

Post autor: supergolonka »

Oblicz granicę: \(\Lim_{x\to -2^{+}}\frac{3}{x+2}\).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązanie - klon 1

Post autor: supergolonka »

Szkicujemy wykres funkcji homograficznej \(y=\frac{3}{x+2}\)
wyk.png
wyk.png (11.54 KiB) Przejrzano 2583 razy
Z rysunku widać, że \(\Lim_{x\to -2^{+}}\frac{3}{x+2}=+\infty\).

Odpowiedź: \(+\infty\)

ODPOWIEDZ