kilka zadań ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
miki102
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 15 paź 2008, 09:34

kilka zadań ciągi

Post autor: miki102 »

Zada 1
Znajdź ogólny wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc, ze:

a) a 1=5,…..a2=8
b) a 1=-7,….a5=-5
zad 2
oblicz sumę pierwszych n wyrazów ciągu arytmetycznego:
a) ….a1=6…a15=62…n=14;
b) ….a1-2…a5=16….n=4;
c) ….a4=5…a8=35…n=8
d) ….a5=4a…a9=20a….n=10


Zadanie 3
Oblicz wartości pozostałych wyrazów ciągu arytmetycznego
a) ….(2,7,a3...a4,.. a5…a6)
b) (a1..,-2,..-8…a4…a5,..a6)
c) (a1,..a2,..6,..a4,..-1/2..,a6)


Zadanie 4
Oblicz sześć początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, jeśli
a) (a1=5,…a2-a1=6
b) a2-a1=-4,…a3=4,5
c) a5=12,..a6=9

Zadanie 5
Oblicz wyrazy ciągu arytmetycznego
a2, a8. a23
a1=8
r=5
zadanie 6
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych między 100 a 200
zad 7
Suma ilu kolejnych liczb naturalnych wynosi 300?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

miki102 pisze:Zada 1
Znajdź ogólny wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc, ze:
a) a 1=5,…..a2=8
b) a 1=-7,….a5=-5
http://www.zadania.info/6499461
zad 2
oblicz sumę pierwszych n wyrazów ciągu arytmetycznego:
a) ….a1=6…a15=62…n=14;
b) ….a1-2…a5=16….n=4;
c) ….a4=5…a8=35…n=8
d) ….a5=4a…a9=20a….n=10
http://www.zadania.info/5276830
Zadanie 3
Oblicz wartości pozostałych wyrazów ciągu arytmetycznego
a) ….(2,7,a3...a4,.. a5…a6)
b) (a1..,-2,..-8…a4…a5,..a6)
c) (a1,..a2,..6,..a4,..-1/2..,a6)
http://www.zadania.info/4496964
Zadanie 4
Oblicz sześć początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, jeśli
a) (a1=5,…a2-a1=6
b) a2-a1=-4,…a3=4,5
c) a5=12,..a6=9
http://www.zadania.info/6717034
Zadanie 5
Oblicz wyrazy ciągu arytmetycznego
a2, a8. a23
a1=8
r=5
http://www.zadania.info/2539374
zadanie 6
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych między 100 a 200
http://www.zadania.info/6471763
zad 7
Suma ilu kolejnych liczb naturalnych wynosi 300?
http://www.zadania.info/2993858
ODPOWIEDZ