Na dwóch sprężynkach o współczynniku sprężystości k_{1} i k_{2} wisi ciężarek o masie m. Ciężarek wytrącono z położenia równowagi tak, że drga on w kierunku pionowym. Wyznacz okres drgań ciężarka w przypadkach, gdy sprężynki są połączone:
a) szeregowo
b) równolegle.
Proszę o pomoc.
Fizyka spężynki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Na ten okres jest wzór, więc problem tylko z wyliczeniem wypadkowego wsp. sprężystości:
\(a)\,k=\frac{F}{\Delta x}=\frac{F}{\Delta x_1+\Delta x_2}=\frac{F}{\frac{F}{k_1}+\frac{F}{k_2}}=\frac{k_1k_2}{k_1+k_2}
b)\,k=\frac{F}{\Delta x}=\frac{F_1+F_2}{\Delta x}=\frac{k_1\Delta x+k_2\Delta x}{\Delta x}=k_1+k_2\)
\(a)\,k=\frac{F}{\Delta x}=\frac{F}{\Delta x_1+\Delta x_2}=\frac{F}{\frac{F}{k_1}+\frac{F}{k_2}}=\frac{k_1k_2}{k_1+k_2}
b)\,k=\frac{F}{\Delta x}=\frac{F_1+F_2}{\Delta x}=\frac{k_1\Delta x+k_2\Delta x}{\Delta x}=k_1+k_2\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: