Pole czworokąta wypukłego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rafał28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 sie 2013, 18:16
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Pole czworokąta wypukłego

Post autor: Rafał28 »

W czworokącie wypukłym przekątne o długościach \(d_1\) i \(d_2\) przecinają się pod kątem o mierze \(\alpha\). Wówczas pole tego czworokąta:

a) może być dowolną dodatnią liczbą rzeczywistą;
b) musi być większe niż \(\frac{1}{2}d_1d_2\);
c) jest równe \(\frac{1}{4}d_1d_2\), jeśli \(\alpha = \frac{ \pi }{4}\)

\(\rule[0.5cm]{\textwidth}{0.5pt}\)

Jest to test, gdzie trzeba wskazać czy zdania a), b), c) są prawdziwe lub fałszywe.

Odpowiedzi autora:
a) Nie
b) Tak
c) Nie

Jak uzasadnić, że pole takiego czworkąta \(P= \frac{1}{2}d_1d_2sin \alpha\) nie jest dowolną liczbą dodatnią?
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Re: Pole czworokąta wypukłego

Post autor: kacper218 »

problem tkwi w tym że nie można skonstruować odcinka o dowolnej długości :) (problem z niektórymi liczbami)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Rafał28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 sie 2013, 18:16
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Rafał28 »

Owszem problem z konstrukcją jest, ale to znaczy, że taki odcinek nie istnieje? Według mnie błąd książki w przypadku a).
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

wg mnie może być tak, bo ten kąt jest uzalezniony od przekątnych i wtedy nie uzyskamy niektórych wartości.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Rafał28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 sie 2013, 18:16
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Rafał28 »

Jakich wartości?

Załóżmy, że \(P = \pi ^{ \pi } = \frac{1}{2} d_1d_2sin \alpha\)

\(2 \pi ^{ \pi } = d_1d_2sin \alpha\)

Niech \(d_1 = 5\), \(sin \alpha = \frac{1}{2}\)

Wtedy \(d_2 = \frac{4}{5} \pi ^{ \pi }\)

Według mnie dla każdego \(P>0\) możemy dobrać \(d_1, d_2, sin \alpha\)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Odcinka o długości \(\pi\) nie skonstruujesz. Zapewne o to chodziło autorowi zadania.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Rafał28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 sie 2013, 18:16
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Rafał28 »

Niewykluczone, ze wtedy autor miał to na myśli kiedy układał odpowiedź do tego zadania, ale zgodnie z definicją pole to miara, przyporządkowująca danej figurze nieujemną liczbę w pewnym sensie charakteryzującą jej rozmiar. (wikipedia)

Pytanie, czy pole figury może wyrażać się liczbą niewymierną?
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Re: Pole czworokąta wypukłego

Post autor: kacper218 »

Na twoje pytanie odpowiedź jest twierdząca. Myślę, że trzeba zapytać nauczyciela polskiego co autor miał na myśli :D
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Rafał28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 sie 2013, 18:16
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Rafał28 »

Byle nie mojego bo jak mnie widzi to go krew zalewa. :D

Do rzeczy. Nadal nie wiem czy pole jakiejkolwiek figury, płaskiej, przestrzennej może być liczbą niewymierną. Ja jestem przekonany o tym, że pole może być dowolną liczbą dodatnią. Są tutaj tacy co twierdzą, że tak być nie może bo nie da się skonstruować tam jakiegoś odcinka o danej długości.

To jak w końcu jest?
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: Pole czworokąta wypukłego

Post autor: ef39 »

według mnie zła jest też odpowiedź b), przecież

\(P=\frac{1}{2}d_1d_2sin \alpha \le \frac{1}{2}d_1d_2\)

może po prostu pomylono kolejność odpowiedzi
Rafał28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 sie 2013, 18:16
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Rafał28 »

W Przypadku b) moja pomyłka w przepisywaniu. Powinno być:

b) musi być nie większe niż...

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Re: Pole czworokąta wypukłego

Post autor: kacper218 »

Pole figury może być liczbą niewymierną.

Jeśli autorowi chodzi o konstrukcje, to odpowiedź jest poprawna - jeśli o sam fakt istnienia takiej figury to odpowiedź przez niego podana jest błędna. :D
Może niezbyt naukowy język, ale mam nadzieję że zrozumiałeś :-P
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re:

Post autor: anka »

Rafał28 pisze:Jakich wartości?

Załóżmy, że \(P = \pi ^{ \pi }\)
Według mnie ten zapis nie ma sensu.

Jednostką pola są jednostki kwadratowe.
Jaka byłaby jednostka \(\pi ^{ \pi }\)?

A pole figury może być liczbą niewymierną.
Przykładowo pole rombu o przekątnych \(1\) i \(\sqrt{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ