pierwiastek l. zespolonej, zly wynik

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DKVEB
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 19 lut 2011, 22:08
Podziękowania: 3 razy

pierwiastek l. zespolonej, zly wynik

Post autor: DKVEB »

\(\sqrt[3]{(1+i)^3}
\alpha_0=1+i
\alpha_1= \alpha_0\left( \cos \frac{2\pi}{3} +i\sin \frac{2 \pi }{3}\right)=(1+i)\left(- \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}i\right)=- \frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{3} }{2}+i\left( \frac{ \sqrt{3} }{2}- \frac{1}{2}\right)\)


Może ktoś pomóc? taki wynik mi wychodzi w tym pierwiastku, a w odpowiedziach jest \(- \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}+i\left( \frac{ \sqrt{3} }{2}- \frac{1}{2}\right)\) (różni się jednym znakiem).

Kod: Zaznacz cały

Skaluj nawiasy.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Są trzy pierwiastki:
\(z_1=1+i=\sqrt{2}e^{i\frac{\pi}{4}}
z_2=\sqrt{2}e^{i\(\frac{\pi}{4}+\frac{2\pi}{3}\)}=\(-\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}\)+i\(-\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2}\)
z_3=\sqrt{2}e^{i\(\frac{\pi}{4}+\frac{4\pi}{3}\)}=\(-\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2}\)+i\(-\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2}\)\)


i w odpowiedzi jest \(z_3\)
DKVEB
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 19 lut 2011, 22:08
Podziękowania: 3 razy

Re: pierwiastek l. zespolonej, zly wynik

Post autor: DKVEB »

ok, dzięki, zgadza się wszystko;)
Jeszcze jak mógłbyś mi powiedzieć, czy ten sposób wyznaczania pierwiastków ze wzoru
\(\alpha_k= \alpha_{k-1}(\cos \frac{2 \pi}{ n}+i\sin \frac{2 \pi }{n})\) zawsze się sprawdza? bo robiłem teraz jedno zadanie, i pierwszy pierwiastek mi wyszedł 2i, drugi jakiś tam inny i trzeci znowu 2i, a w odpowiedziach to 2i się nie powtarza jako pierwiastek. I teraz nie wiem czy to ja coś spaprałem, czy po prostu ten wzór nie zawsze można stosować ?

Kod: Zaznacz cały

Używaj polskich znaków.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Wzór zawsze działa. I nic się nie może powtórzyć, więc musi być jakiś błąd w obliczeniach.
ODPOWIEDZ