Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Dane są punkty A i B. Na prostej będącej wykresem danej funkcji liniowej f znajdź taki punkt C,
by \(| \angle ACB|=90^o\) jeśli
\(A(-2,5)\),
\(B(-1,0)\),
\(f(x)= 3x\)
Ja robię tak i coś mi nie wychodzi:
\(| \angle ACB|=90^0\)
\(C(x,3x)\)
\(\vec{AC}=[x+2;3x-5]\)
\(\vec{BC}=[x+1;3x-0]\)
\(\vec{AC} \circ \vec{BC}=0\)
\([(x+2)(x+1);(3x-5) \cdot 3x]=[0;0]\)
\((x+2)(x+1)=0\)
\(x+2=0\)
\(x=-2\)
\(x+1=0\)
\(x=-1\)
\((3x-5) \cdot 3x=0\)
\(3x-5=0\)
\(x= \frac{5}{3}\)
\(3x=0\)
\(x=0\)
i co dalej?
nie ma takiego x, który pozwoliłby wyzerować dwie współrzędne punktu C.
Ja nie wiem jak to zrobić,
proszę o pomoc
dziekuję
Wektory, iloczyn skalarny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
to dlaczego tu ktoś tak mi pokazał, ze mam podobny przykłąd w ten sposó rozwiazać:
Dane są punkty A i B. Na prostej będącej wykresem danej funkcji liniowej f znajdź taki punkt C, by
\(| \angle ABC|=90^o\) jeśli
\(A(-4,4)\),
\(B(-2,-3)\),
\(f(x)= -2x\)
Dane są punkty A i B. Na prostej będącej wykresem danej funkcji liniowej f znajdź taki punkt C, by
\(| \angle ABC|=90^o\) jeśli
\(A(-4,4)\),
\(B(-2,-3)\),
\(f(x)= -2x\)
patryk00714 pisze:Rozwiazanie
Spoiler
punkt C ma współrzędne \(C=(x,-2x)\)
\(\vec{AC}=[x+4,-2x-4] \;\;\;\ \vec{BC}=[x+2,-2x+3]\)
aby kąt przy wierzchołku C był prosty to musi zachodzić \(\vec{AC} \circ \vec{BC}=0\)
stąd \([(x+4)(x+2),(-2x-4)(-2x+3)]=[0,0]\)
stąd \(C=(-2,4)\) szukamy takiego x, aby obydwie współrzędne się zerowaly
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: