Witam.
Parę zadań z mojego kolokwium, które chcę na nowo przerobić i potrzebuję waszej pomocy.
1) Oblicz pochodną cząstkową drugiego rzędu :
\(f(x,y)= log(x-y) - ln(x^{siny}) + arctg^2(ln(1))\)
2) Wyznacz ekstremum o ile istnieje :
\(f(x,y)= e^{(1-x)}(x^2+2y)+12cos( \frac{ \pi }{2} )\)
3) Oblicz całkę podwójną
\(f(x,y)=2sin(2x+2y)+2\)
Do tego wyznacz obszar całkowania D, który został ograniczony punktami : \(A=(0,0) B= ( \frac{ \pi }{4} , \frac{ \pi }{4} ), C=( \frac{ \pi }{2} ,0)\)
Całka podwójna, pochodna cząst, ekstremum
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 249
- Rejestracja: 23 wrz 2011, 21:14
- Podziękowania: 346 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Zarowno w 1 jak i w 2 ostatni skladnik to liczba wiec podczas liczenia pochodnej nam sie kasuje. Pozostale skladniki to elementarne funkcje ktore sprowadzaja sie do liczenia pochodnej jednej zmiennej. Gdy liczymy pochodna po x to y traktujemy jak stala i na odwrot.
Drugie zadanie jest schematyczne. Schemat ten znajdziesz na forum bowiem wielokrotnie juz takie zadania liczono. Wystarczy poszukac
Calke podwojna zamien na calki iterowane i masz calke funkcji 1 zmiennej
Drugie zadanie jest schematyczne. Schemat ten znajdziesz na forum bowiem wielokrotnie juz takie zadania liczono. Wystarczy poszukac
Calke podwojna zamien na calki iterowane i masz calke funkcji 1 zmiennej
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)