rozwiąż nierównośc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

rozwiąż nierównośc

Post autor: mela1015 »

Rozwiąż nierówność:
\(]\frac{1}{5}(x+1)+ \frac{1}{3}(x+2)< \frac{1}{10}(3x-2)+2\)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, 18:42 przez mela1015, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: rozwiąż nierównośc

Post autor: eresh »

\(\frac{1}{5}(x+1)+ \frac{1}{3}(x+2)< \frac{1}{10}(3x-2)+2\;\; \setminus \cdot 30\\
6(x+1)+10(x+2)<3(3x-2)+60\\
6x+6+10x+20<9x-6+60\\
16x-9x<54-26\\
7x<28\\
x<4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ