Znajdź równanie .....
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 14 kwie 2013, 00:08
- Płeć:
Znajdź równanie .....
Znajdź równanie prostej równoległej do \(y= \frac{1}{2} x - 3\) i przechodzącej przez punkt \((4,7)\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 14 kwie 2013, 00:08
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Znajdź równanie .....
\(y=\frac{1}{2}x-3\)
wszystkie proste równoległe do tej powyżej mają ten sam współczynnik kierunkowy zatem będą one postaci: \(y=\frac{1}{2}x+b\)
ponadto wiemy, ze przechodzi ona przez punkt \(A=(4,7)\)
stąd wyznaczymy \(b\)
mamy: \(7=\frac{1}{2} \cdot 4 +b\)
stąd \(b=5\)
zatem szukana prosta to: \(y=\frac{1}{2}x+5\)
wszystkie proste równoległe do tej powyżej mają ten sam współczynnik kierunkowy zatem będą one postaci: \(y=\frac{1}{2}x+b\)
ponadto wiemy, ze przechodzi ona przez punkt \(A=(4,7)\)
stąd wyznaczymy \(b\)
mamy: \(7=\frac{1}{2} \cdot 4 +b\)
stąd \(b=5\)
zatem szukana prosta to: \(y=\frac{1}{2}x+5\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
no przcież już to raz rozwiązywałam:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=51368
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=51368
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć: