SUma kilku kolejnych liczb jest równa różnica wynosi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SUma kilku kolejnych liczb jest równa różnica wynosi
Suma kilku kolejnych liczb naturalnych jest równa 33. Różnica kwadratów największej i najmniejszej z tych liczb wynosi 55. Znajdź te liczby
- kacper218
- Expert
- Posty: 4080
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
\(n+(n+1)+(n+2)+...+(n+k)=33\\
(n+k)^2-n^2=55\\
(n+k-n)(n+k+n)=55\\
k=5 \vee 2n+k=11\Rightarrow n=3\\
k=11 \vee 2n+k=5 \Rightarrow n=-3\)
dla jedynki i 55 nie warto sprawdzać bo suma przekracza 33
Odpowiedź \(3,4,5,6,7,8\)
(n+k)^2-n^2=55\\
(n+k-n)(n+k+n)=55\\
k=5 \vee 2n+k=11\Rightarrow n=3\\
k=11 \vee 2n+k=5 \Rightarrow n=-3\)
dla jedynki i 55 nie warto sprawdzać bo suma przekracza 33
Odpowiedź \(3,4,5,6,7,8\)
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.