zad1 Jednym z miejsc zerowych funkcji \(f(x)=frac{x^3+bx^2-13x-10}{x+1}\) jest 5.
a)Znajdź współczynnik b.
b)Znajdź pozostałe miejsca zerowe funkcji f.
c)Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji.
Podpunkty a) i b) udało mi się wyliczyć podstawiając pod x =5 i przyrównując całość do zera . wyszło b=-2 Z punktem b) też jakoś cobie poradziłam grupując wyrazy i uwzględniając pierwiastki z dziedziną, wyszło x=-2. Jednak całkowicie nie wiem jak zbadać monotoniczność czy trzeba rysować wykres ?? czy można jakoś algebraicznie ??
brdzo prosze o pomoc, jutro czeka mnie sprawdzian :/
Funkcja wymierna i jej monotoniczność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jeszcze z jednym mam problem :
zad2
Dlaj jakich wartości parametru m równanie \(x^5+(1-2m)x^3+(m^2-1)x=0\) ma
a) pięć pierwiastków b) dokładnie 3 pierwiastki c) tylko jeden pierwiastek ?
tzn. zgadza mi się "połowa" odpowiedzi - ja mam przedziały do podpunktów b i c otwarte a powinny być zamknięte Odp.a) (1;5/4) b) (-1;1> U {5/4} c) (-nieskoń.; -1>U(5/4; +nieskoń.)
zad2
Dlaj jakich wartości parametru m równanie \(x^5+(1-2m)x^3+(m^2-1)x=0\) ma
a) pięć pierwiastków b) dokładnie 3 pierwiastki c) tylko jeden pierwiastek ?
tzn. zgadza mi się "połowa" odpowiedzi - ja mam przedziały do podpunktów b i c otwarte a powinny być zamknięte Odp.a) (1;5/4) b) (-1;1> U {5/4} c) (-nieskoń.; -1>U(5/4; +nieskoń.)
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: