ruch jednostajnie zmienny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03
ruch jednostajnie zmienny
znaleśc czas wznoszenia sie windy, zakładając że jej ruch podczas ruszania i hamowania jest jednostajnie zmienny o przyspieszeniu równym co do wartośc bezwzglednej a=1m/s[*2] a na środkowym odcinku drogi ruch jest jednostajny z prędkością v= 2m/s. wysokośc na którą wznosi sie winda to h=60m.
Przy ruszaniu windy jej prędkość wzrasta od 0 do 2 m/s, a przyspieszenie tego ruchu wynosi 1 m/s^2. Ze wzoru na przyspieszenie a = delta v / t, gdzie delta v- różnica prędkości równa v = 2 m/s, t - czas, a = 2 m/s^2. Możemy więc obliczyć czas nabierania prędkości. t = delta v / a.
Czyli t = (2 m/s)/(1 m/s^2); t = 2s.
Czas hamowania windy jest taki sam, ponieważ prędkość maleje o taką samą wartość z takim samym co do wartości bezwzględnej przyspieszeniem.
Można obliczyć drogę przyspieszania windy ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym bez prędkości początkowej.
s = (a*t^2)/2. Stąd s = [(1 m/s^2) * (2s)^2]/, czyli s = 2m.
Droga hamowania windy jest taka sama.
Winda więc pokonuje ruchem jednostajnym drogę równą 60m - 2*2m = 56m. Drogę tę pokonuje z prędkością równą 2 m/s. można więc policzyć, ile czasu jej to zajmuje. Korzystamy ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnym: s = v*t. Stąd t = s/v.
Czyli t = 56m/(2 m/s). Stąd t = 28s.
Łączny czas wznoszenia się windy jest równy 2s + 28s + 2s = 32s.
Czyli t = (2 m/s)/(1 m/s^2); t = 2s.
Czas hamowania windy jest taki sam, ponieważ prędkość maleje o taką samą wartość z takim samym co do wartości bezwzględnej przyspieszeniem.
Można obliczyć drogę przyspieszania windy ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym bez prędkości początkowej.
s = (a*t^2)/2. Stąd s = [(1 m/s^2) * (2s)^2]/, czyli s = 2m.
Droga hamowania windy jest taka sama.
Winda więc pokonuje ruchem jednostajnym drogę równą 60m - 2*2m = 56m. Drogę tę pokonuje z prędkością równą 2 m/s. można więc policzyć, ile czasu jej to zajmuje. Korzystamy ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnym: s = v*t. Stąd t = s/v.
Czyli t = 56m/(2 m/s). Stąd t = 28s.
Łączny czas wznoszenia się windy jest równy 2s + 28s + 2s = 32s.