Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
kasia13
- Dopiero zaczynam
![Dopiero zaczynam Dopiero zaczynam](./images/ranks/rank1.gif)
- Posty: 21
- Rejestracja: 08 mar 2009, 12:05
Post
autor: kasia13 »
Od solanki 4procentowej odparowano 3 kg. wody otrzymana solanka ma 10%. Ile waży ta solanka?
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
-
domino21
- Expert
![Expert Expert](./images/ranks/rank10.gif)
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
-
Kontakt:
Post
autor: domino21 »
x - początkowa waga solanki
\(0,04x=0,1(x-3)
0,04x-0,1x=-0,3
x=5\)
odp: odparowana solanka waży 2kg