Procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ustinkaaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 12 paź 2009, 21:33

Procenty

Post autor: ustinkaaa »

Liczba x jest o 60% większa od z oraz liczba y jest o 25% większa od z. Wtedy liczba x jest większa od liczby y o... O ile jest większa, jak to obliczyc? Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 08 lis 2009, 15:30 przez ustinkaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\begin{cases} x=1,6z \\ y=1,25z \end{cases}\)

\(\frac{x-y}{y}=\frac{1,6z-1,25z}{1,25z}=\frac{0,35z}{1,25z}=0,28\)

odp: liczba x jest większa od y o 28%
ODPOWIEDZ