Funkcje. zadania przekrojowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

Post autor: Majka123 »

zad.1
Wyznacz tę wartość parametru k, dla której suma kwadratów pierwiastków równania
x²+2kx+3k²-6k-2=0 jest największa z możliwych. odp. k=3

zad.2
wykaż że jeżeli a+b+c=1 to a^2+b^2+c^2>=1/3

zad.3
Dwóch korektorów pracując razem jest w stanie dokonać poprawek w tekście w czasie 8 godz. Jeżeli każdy z nich wykonywałby tę prace sam to pierwszy, bardziej doświadczony korektor zakończyłby ją o 12 godz. wcześniej niż drugi. W ciągu ilu godzin każdy z korektorów wykonałby tę prace samodzielnie ? odp. pierwszy 12 godz, drugi 24 godz.

zad.4
Narysuj linie o równaniu lx-2l+lyl=2 i oblicz jej długość.

zad.5
Który z odcinków łączących dowolny punkt paraboli o równaniu y=x^2 z punktem a(10;2) ma najmniejszy kwadrat długości?

zad.6
Dana jest funkcja f(x)=x^2-3. Znajdż miejsca zerowe funkcji g(x)=[f(x)] gdzie [a] oznaczaj największą liczbę całkowitą nie większą od a.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2008, 18:17 przez Majka123, łącznie zmieniany 1 raz.
Majka123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 26 lip 2008, 10:42

Post autor: Majka123 »

Bardzo dziękuje
ODPOWIEDZ