geometria

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

geometria

Post autor: kwiatek1414 »

Zad 9

Punkty A=(-2, -3) i C=(4,2) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu. Znajdź te punkty w układzie współrzędnych i wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków, wiedząc, że oś y jest osią symetrii tego trapezu.

Zad 10

Punkty K-(-3,-1) i M-(5,-1) są przeciwległymi wierzchołkami rombu. Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków, wiedząc, że pole rombu jest rówwne 16.



Zad 11

a) Do maszynki wpadają liczby całkowite. Wpisz do tabeli brakujące liczby.
b) Zapisz wzorem zasadę działanie maszynki.

c) Zaznacz w układzie współrzędnych cztery punkty, których współrzędne odpowiadają zasadzie działania maszynki
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (21.96 KiB) Przejrzano 834 razy
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

9.
Musisz narysować układ współrzędnych i zaznaczyć w nim dane punkty A i C. Odbij teraz symetrycznie te punkty względem osi y (pionowej). Otrzymasz punkty B=(2, -3) i D=(-4, 2)

10.
Narysuj układ współrzędnych i zaznacz w nim punkty K i L. Zauważ, że punkty te leżą na tej samej wysokości. Długość odcinka KL to 8 jednostek. Znajdź środek odcinka KL- to punkt P=(1, -1). Punkt P to środek przekątnej KL i środek drugiej przekątnej.

e, f- długości przekątnych tego rombu

\(e=|KL|=8\\P=16\\f=?\\\frac{e\cdot f}{2}=P\\\frac{8\cdot f}{2}=16\\4\cdot f=16\\f=4\)

Druga przekątna ma długość 4, czyli jej połowy mają długość równą 2.

Ponieważ pierwsza przekątna jest pozioma, a druga do niej prostopadła, więc punkt M będzie leżał o 2 jednostki w górę od punktu P, M=(1, 1). Punkt N leży o 2 jednostki w dół od punktu P, N=(1, -3).

11.
Patrząc na liczby zapisane w tabeli, myślę, że "maszynka" powoduje dodanie 3 do każdej liczby, która do niej wpada.
To działanie według wzoru:
\(y=x+3\)

Pod liczbą 4 trzeba więc wpisać 7.
Jeśli otrzyma się y=-1, to do maszynki musiała wpaść liczba o 3 mniejsza, czyli liczba -4.
ODPOWIEDZ