1) Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu, którego podstawą jest kwadrat o polu 81cm, a kąt między przekątną ściany bocznej i krawędzią podstawy jest równy 60stopni.
2) Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o wymiarach a=5cm, b=7cm,. Przekątna tego prostopadłościanu nachylona jest do podstawy pod kątem 45stopni. Oblicz pole powierzchni prostopadłoscianu.
3) Oblicz objętość prostopadłościanu , którego podstawą jest prostokąt o bokach 6cm i 8cm, zaś przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45stopni.
4)Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 3cm. Oblicz objętość prostopadłościanu wiedząc, że jego przekątna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni.
5)Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 12 i 15cm oraz kącie między nimi 120stopni. Krawędź boczna tego graniastosdłupa jest równa 30cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
Proszę o pomoc
Graniastosłupy- zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Graniastosłupy- zadania
1
\(a^2=81
a=9
c=9 \sqrt{3}\)
(z zależności w trójkącie 30,60,90)
\(V=a^2c=81 \cdot 9 \sqrt{3}=729 \sqrt{3}
P+c=2a^2+4ac=162+324 \sqrt[]{3}\)
\(a^2=81
a=9
c=9 \sqrt{3}\)
(z zależności w trójkącie 30,60,90)
\(V=a^2c=81 \cdot 9 \sqrt{3}=729 \sqrt{3}
P+c=2a^2+4ac=162+324 \sqrt[]{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Graniastosłupy- zadania
d- przekątna podstawyMeegii pisze: 2) Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o wymiarach a=5cm, b=7cm,. Przekątna tego prostopadłościanu nachylona jest do podstawy pod kątem 45stopni. Oblicz pole powierzchni prostopadłoscianu.
D - przekątna bryły
c - wysokość bryły
\(d^2=5^2+7^2\\
d^2=74\\
d=\sqrt{74}\)
trójkąt złożony z wysokości prostopadłościanu, jego przekątnej i przekątej podstawy jest równoramienny, więc
\(c=\sqrt{74}\)
\(P=2(5\cdot 7+5\cdot \sqrt{74}+7\cdot \sqrt{74})=70+24\sqrt{74}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, 09:28 przez eresh, łącznie zmieniany 1 raz.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Graniastosłupy- zadania
d- przekątna podstawyMeegii pisze:
3) Oblicz objętość prostopadłościanu , którego podstawą jest prostokąt o bokach 6cm i 8cm, zaś przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45stopni.
D - przekątna bryły
c - wysokość bryły
\(d^2=6^2+7^2\\
d^2=100\\
d=10\)
trójkąt złożony z wysokości prostopadłościanu, jego przekątnej i przekątej podstawy jest równoramienny, więc
\(c=10\)
\(V=6\cdot 8\cdot 10=480\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, 09:29 przez eresh, łącznie zmieniany 1 raz.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Graniastosłupy- zadania
Meegii pisze: 4)Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 3cm. Oblicz objętość prostopadłościanu wiedząc, że jego przekątna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni.
d- przekątna podstawy
D - przekątna bryły
c - wysokość bryły
\(d=a\sqrt{2}\\
d=3\sqrt{2}\)
trójkąt złożony z wysokości prostopadłościanu, jego przekątnej i przekątej podstawy jest równoramienny, więc
\(c=3\sqrt{2}\)
\(V=3\cdot 3\cdot 3\sqrt{2}=27\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę