1. Strzelba jest wycelowana w cel wiszący na wysokości H. W tej samej chwili pada strzał i cel zaczyna swobodnie spadać. Pokazać, że kula trafia w cel. W jakiej odległości od strzelby należy umieścić cel, aby kula weń nie trafiła ?
No to ten, zrobiłem tyle:
tor ruchu kuli na osi y wygląda tak:
\(s=Votg \alpha *t + \frac{1}{2}gt^2\)
tor spadku ciała, wiadomo:
\(s=\frac{1}{2}gt^2\)
Jak to przyrównam to zostaje tylko to:
\(Votg \alpha *t=0\)
Czy dobrze? Co dalej?
Strzelba
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Mhm, czyli potem jak przyrównam do siebie te dwie drogi, wyjdzie że pokonują je w tym samym czasie
\(\frac{1}{2}gt^2=\frac{1}{2}gt^2\), czyli kula trafia w cel?
\(\frac{1}{2}gt^2=\frac{1}{2}gt^2\), czyli kula trafia w cel?
Ostatnio zmieniony 04 lis 2012, 22:47 przez Korges, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Strzelba
Teraz reszta zadania,
Czyli jeśli ciało spadnie na ziemie to kuleczka nie trafi, a więc:
H-wysokość od ziemi do ciała
\(H= \frac{1}{2}gt^2\)
z tego wynika że \(t= \sqrt{2 \frac{H}{g} }\)
Czyli jeśli kula będzie lecieć dłużej niż ten czas to już nie trafi a więc z równania na prędkość w ruchu jednostajnym:
\(Vo= \frac{s}{t}\)
Wynika że s czyli droga ciała musi być dłuższa niż
\(s> Vo\sqrt{2 \frac{H}{g}\)
Czyli jeśli ciało spadnie na ziemie to kuleczka nie trafi, a więc:
H-wysokość od ziemi do ciała
\(H= \frac{1}{2}gt^2\)
z tego wynika że \(t= \sqrt{2 \frac{H}{g} }\)
Czyli jeśli kula będzie lecieć dłużej niż ten czas to już nie trafi a więc z równania na prędkość w ruchu jednostajnym:
\(Vo= \frac{s}{t}\)
Wynika że s czyli droga ciała musi być dłuższa niż
\(s> Vo\sqrt{2 \frac{H}{g}\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: