Ciekawe zadanie

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Ciekawe zadanie

Post autor: zadaniainfomm »

Rozwiąż równanie
a+b+c+d=12
w zbiorze liczb N+
a,b,c,d - dowolne liczby N+
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ja bym wstawiała kolejno liczby za a,b,c i obliczała d
Strasznie dużo roboty :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=31&t=41646
bardzo podobne.
tyle, że z jakiegoś konkursu i niedozwolone podobno.


BTW: używaj latexa autorze topica.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ale na matematyka.pl to zadanie z linka jest z kwietnia, więc konkurs chyba już się dawno skończył :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

nie,
mówię o tym:
http://www.diament.agh.edu.pl/images/za ... i_etap.pdf

to ponoć " aktualna " seria. nie wiem czy ju ż się skonczył konkurs co prawda:P
zadanie identyczne jest w necie , tyle że
\(= 30\)
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: zadaniainfomm »

Czy są jakieś inne możliwości?
a b c d
1 1 1 9
1 1 2 8
1 1 3 7
1 1 4 6
1 1 5 5
1 2 2 7
1 2 3 6
1 2 4 5
1 3 3 5
1 3 4 4
2 2 2 6
2 2 3 5
2 2 4 4
2 3 3 4
3 3 3 3
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: zadaniainfomm »

Faktycznie jest na stronie AGH zadanie bardzo podobne. Poczekamy jak się skończy I etap i dadzą rozwiązania na stronie.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Chyba może jeszcze być np a=4,b=3,c=3,d=2
Wydaje mi się, że kolejnośc jest ważna
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

kolejność w tym przypadku jest ważna , zatem są inne możliwości.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Re:

Post autor: KamilWit »

anka pisze:Chyba może jeszcze być np a=4,b=3,c=3,d=2
Wydaje mi się, że kolejnośc jest ważna

\(" 2 \ 3 \ 3 \ 4 \ "\)
to się zawiera w tym przypadku, po zmianie kolejności liczb.
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: zadaniainfomm »

Ale mi chodzi tylko o różne możliwości. Zamiana miejscami dla mnie nie jest ważna, bo łatwo można sobie to policzyć z kombinatoryki.
anna19931993
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 25 sie 2012, 11:45
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: anna19931993 »

A czy rozwiązania będą na stronie konkursu? można się już wymieniać wynikami?
andrzejek123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 sie 2013, 14:05
Płeć:

Post autor: andrzejek123 »

A czy jest możliwość żeby rozwiązań było więcej niż jedno?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_450.jpg
ScreenHunter_450.jpg (9.43 KiB) Przejrzano 6992 razy
to jest bardziej jednoznaczne sformułowanie tego zadania.
Tych ciągów jest aż 165. Tyle ile jest możliwości rozmieszczenia 12 kul w 4 komórkach, tak żeby nie było pustych komórek.
maurycy25
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 sie 2013, 23:31

Re: Ciekawe zadanie

Post autor: maurycy25 »

Niemniej jednak - zadanie bardzo ciekawe :)
ODPOWIEDZ