POTRZEBUJĘ POMOCY Z CIĄGAMI i równaniami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 25 mar 2012, 13:34
- Podziękowania: 71 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
- Płeć:
POTRZEBUJĘ POMOCY Z CIĄGAMI i równaniami
1. Iloraz ciągu geometrycznego (\(a_n\)) jest równy 3,a suma odwrotności wyrazu pierwszego i trzeciego wynosi 18.
a)oblicz pierwszy wyraz ciągu (\(a_n\))
b)podaj wzór ogólny ciągu (\(a_n\))
2. wykaż, że podane liczby są równe
\(\log_3 2\) oraz \(-7\log_3 \frac{1}{2}-3\log_3 4\)
3. rozwiąż równanie wykładnicze
\(5^{1-x}=625^{x+3}\)
z góry dziękuje za pomoc
a)oblicz pierwszy wyraz ciągu (\(a_n\))
b)podaj wzór ogólny ciągu (\(a_n\))
2. wykaż, że podane liczby są równe
\(\log_3 2\) oraz \(-7\log_3 \frac{1}{2}-3\log_3 4\)
3. rozwiąż równanie wykładnicze
\(5^{1-x}=625^{x+3}\)
z góry dziękuje za pomoc
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: POTRZEBUJĘ POMOCY Z CIĄGAMI i równaniami
zadanie 3
\(5^{1-x}=625^{x+3}\\
5^{1-x}=5^{4(x+3)}\\
1-x=4(x+3)\\
1-x=4x+12\\
-5x=11\\
x=\frac{-11}{5}\)
\(5^{1-x}=625^{x+3}\\
5^{1-x}=5^{4(x+3)}\\
1-x=4(x+3)\\
1-x=4x+12\\
-5x=11\\
x=\frac{-11}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: POTRZEBUJĘ POMOCY Z CIĄGAMI i równaniami
zadanie 2
\(-7\log_3\frac{1}{2}-3\log_34=\log_32^7-\log_34^3=\log_3\frac{2^7}{4^3}=\log_3\frac{2^7}{2^6}=\log_32\)
\(-7\log_3\frac{1}{2}-3\log_34=\log_32^7-\log_34^3=\log_3\frac{2^7}{4^3}=\log_3\frac{2^7}{2^6}=\log_32\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
\(q=3\\
a_1=a\\
a_2=3a\\
a_3=9a\)
\(\frac{1}{a_1}+\frac{1}{a_3}=18\\
\frac{1}{a}+\frac{1}{9a}=18\)
\(\frac{9+1}{9a}=18\\
9a= \frac{10}{18}= \frac{5}{9}\\
a= \frac{5}{81}\)
\(a_1= \frac{5}{81}\\
q=3\\
a_n=a_1 \cdot q^{n-1}= \frac{5}{81}\cdot 3^{n-1}= \frac{5}{81} \cdot \frac{1}{3} \cdot 3^n= \frac{5}{243} \cdot 3^n\)
\(q=3\\
a_1=a\\
a_2=3a\\
a_3=9a\)
\(\frac{1}{a_1}+\frac{1}{a_3}=18\\
\frac{1}{a}+\frac{1}{9a}=18\)
\(\frac{9+1}{9a}=18\\
9a= \frac{10}{18}= \frac{5}{9}\\
a= \frac{5}{81}\)
\(a_1= \frac{5}{81}\\
q=3\\
a_n=a_1 \cdot q^{n-1}= \frac{5}{81}\cdot 3^{n-1}= \frac{5}{81} \cdot \frac{1}{3} \cdot 3^n= \frac{5}{243} \cdot 3^n\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: POTRZEBUJĘ POMOCY Z CIĄGAMI i równaniami
zadanie 1
\(\frac{1}{a_1}+\frac{1}{a_3}=18\\
\frac{1}{a_1}+\frac{1}{a_1q^2}=18\\
\frac{1}{a_1}+\frac{1}{9a_1}=18\\
9+1=162a_1\\
10=162a_1\\
a_1=\frac{10}{162}=\frac{5}{81}\)
\(a_n=a_1q^{n-1}\\
a_n=\frac{5}{81}\cdot 3^{n-1}\\
a_n=\frac{5}{3^4}\cdot 3^{n-1}\\
a_n=5\cdot 3^{n-1-4}\\
a_n=5\cdot 3^{n-5}\)
\(\frac{1}{a_1}+\frac{1}{a_3}=18\\
\frac{1}{a_1}+\frac{1}{a_1q^2}=18\\
\frac{1}{a_1}+\frac{1}{9a_1}=18\\
9+1=162a_1\\
10=162a_1\\
a_1=\frac{10}{162}=\frac{5}{81}\)
\(a_n=a_1q^{n-1}\\
a_n=\frac{5}{81}\cdot 3^{n-1}\\
a_n=\frac{5}{3^4}\cdot 3^{n-1}\\
a_n=5\cdot 3^{n-1-4}\\
a_n=5\cdot 3^{n-5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć: