Proste w przestrzeni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jarek123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 20 lis 2010, 17:55
Podziękowania: 108 razy

Proste w przestrzeni

Post autor: jarek123 »

Witam proszę o rozwiązanie zadań:)
1.
a) Które krawędzie są prostopadłe do krawędzi AA'
b) Które krawędzie są skośne do odcinka AC
c) Wymień wszystkie krawędzie skośne do przekątnej AC"
d) Wymień przekątne ścian oraz krawędzie prostopadłe do odcinka AB'

Poniżej rysunek prostopadłościanu:

http://postimage.org/image/ru4a3whrv/

2. Czy w prostopadłościanie można wskazać
dwie krawędzie, które są skośne, ale nie są prostopadłe??
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

1. a) Proste prostopadłe do AA' mające punkt wspólny z odcinkiem AA' to:

- A'D'
- AD
- A'B'
- AB
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

d) przekątne ścian to odcinki łączące dwa przeciwległe wierzchołki tj. AD', A'D, A'B, AB', BC', B'C, CD', D'C, D'B', A'C', AC, DB
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

odnośnie punktów b) i c) definicja:
dwie krawędzie są skośne, jeśli dwie proste, w których się zawierają te krawędzie są skośne, czyli jeśli proste nie mają punktów wspólnych i nie są równoległe (nie leżą w jednej płaszczyźnie).
Na przykład w prostopadłościanie ABCDA'B'C'D' skośne do krawędzi AB są krawędzie
DD', CC', A'D' i B'C',

Na jej podstawie postaraj się sam wyznaczyć poszukiwane krawędzie
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Proste w przestrzeni

Post autor: radagast »

jarek123 pisze:
2. Czy w prostopadłościanie można wskazać
dwie krawędzie, które są skośne, ale nie są prostopadłe??
nie
(w prostopadłościanie , każda dwie krawędzie są albo równoległe, albo prostopadłe,a są równoległe to nie są skośne)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: Proste w przestrzeni

Post autor: anka »

radagast pisze:
jarek123 pisze:
2. Czy w prostopadłościanie można wskazać
dwie krawędzie, które są skośne, ale nie są prostopadłe??
nie
(w prostopadłościanie , każda dwie krawędzie są albo równoległe, albo prostopadłe,a są równoległe to nie są skośne)
Według mnie w prostopadłościenie są krawędzie skośne.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jarek123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 20 lis 2010, 17:55
Podziękowania: 108 razy

Re: Proste w przestrzeni

Post autor: jarek123 »

Ok, dzięki Patryk, już rozumie, ale mógłby mi ktoś rozwiązać podpunkt d, bo nie jestem pewien czy wszystkie odcinki prostopadłe wypisałem :roll:. A co do tego prostopadłościanu, to w końcu jak uważacie? Bo mi też się wydaje że można wyznaczyć
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

d) przekątne ścian:
AB', AC, AD'
BA', BC',BD
CA,CB',CD'
DA',DB,DC'

Krawędzie prostopadłe do AB' to według mnie AD i B'C'

Co do tych krawędzi skośnych ale nie prostopadłych to np AB i CC'
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jarek123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 20 lis 2010, 17:55
Podziękowania: 108 razy

Re:

Post autor: jarek123 »

anka pisze:d) przekątne ścian:
AB', AC, AD'
BA', BC',BD
CA,CB',CD'
DA',DB,DC'

Krawędzie prostopadłe do AB' to według mnie AD i B'C'

Co do tych krawędzi skośnych ale nie prostopadłych to np AB i CC'
Hmm jeśli chodzi o te przekątne ścian to jesteś pewna ze w tym podpunkcie d mówiącym "Wymień przekątne ścian oraz krawędzie prostopadłe do odcinka AB' " chodziło o to aby tylko podać te przekątne, a nie o to aby podać przekątne które są prostopadłe do tego odcinka??
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: Proste w przestrzeni

Post autor: anka »

Nie jestem.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Proste w przestrzeni

Post autor: radagast »

anka pisze:
radagast pisze:
jarek123 pisze:
2. Czy w prostopadłościanie można wskazać
dwie krawędzie, które są skośne, ale nie są prostopadłe??
nie
(w prostopadłościanie , każda dwie krawędzie są albo równoległe, albo prostopadłe,a są równoległe to nie są skośne)
Według mnie w prostopadłościenie są krawędzie skośne.
owszem, ale one są prostopadłe (czytaj treść zadania)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: Proste w przestrzeni

Post autor: anka »

Przecież nie leżą w jednej płaszczyźnie.


Proste skośne – proste, które się nie przecinają i jednocześnie nie są równoległe. Równoważnie - dwie proste są skośne, jeśli nie leżą na tej samej płaszczyźnie.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... nhCvwoe5hA

Aniu! Kiedyś już dyskutowaliśmy na ten temat. Spójrz tam.
Proste prostopadłe w przestrzeni nie muszą się przecinać. Takie pojęcie wprowadzono chyba jakiś czas temu, bo ja pamiętam ze szkoły taką definicję, jaką podałaś. Czyli- proste prostopadłe muszą leżeć na tej samej płaszczyźnie. A teraz traktuje się inaczej prostopadłość w przestrzeni. To podejście jest analogiczne do pojęcia prostopadłości odcinków na płaszczyźnie- wystarczy, że leżą na prostych prostopadłych, nie muszą się przecinać...
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Proste w przestrzeni

Post autor: Matematyk_64 »

Wg jednej definicji proste prostopadłe oznaczało, że dwie proste były wzajemnie osiami symetrii dla siebie. Działa to oczywiście dalej ale tylko na płaszczyźnie.
Potem dodano trzecią prostą - równoległą do pierwszej z nich mającą punkt wspólny z drugą i jak ta przecina drugą pod kątem prostym (jest dla drugiej osią symetrii) , to pierwsza i druga prosta były prostopadłe (skośne prostopadłe).

Chodziło tu bardziej o wektory w przestrzeni. Wcześniej dwa równe wektory mogły być raz prostopadłe do trzeciego a raz nie, zależało to od ... punktu zaczepienia....
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: Proste w przestrzeni

Post autor: anka »

Aktualnie obowiązujący podręcznik do klasy IV szkoły podstawowej "Matematyka z plusem" strona 208 krawędzie, które podałam jako skośne, nazywa krawędziami które nie są ani prostopadłe ani równoległe.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ