teoria obwodów, kąt fazowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
longer19
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 150
Rejestracja: 16 lis 2011, 13:53
Podziękowania: 108 razy
Płeć:

teoria obwodów, kąt fazowy

Post autor: longer19 »

Witam, mam takie zadanie. W pewnym odbiorniku o admitancji zespolonej\(Y=(0,05+j0,01) S\) , zespolona wartość prądu wynosi \(I=(10-j5) A\). Należy wyznaczyć wartość i znak kąta fazowego odbiornika.
Obliczyłem ten kąt fazowy za pomocą kalkulatora i wyszedł mi wynik\(-26 stopni\) i mam pytanie czy da się wyliczyć jakoś inaczej ten kąt fazowy z wzorów?
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Matematyk_64 »

mnie tak na szybko wyszło ok -42 st . Jak liczyłeś, że otrzymałeś -26?
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
longer19
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 150
Rejestracja: 16 lis 2011, 13:53
Podziękowania: 108 razy
Płeć:

Re: teoria obwodów, kąt fazowy

Post autor: longer19 »

Wziąłem arg na kalkulatorze z prądu zespolonego I
longer19
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 150
Rejestracja: 16 lis 2011, 13:53
Podziękowania: 108 razy
Płeć:

Re: teoria obwodów, kąt fazowy

Post autor: longer19 »

A możesz mi zobrazować swoją metodę, którą policzyłeś to fi??
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Matematyk_64 »

Obliczam moc zespoloną jaka wydziela się na odbiorniku, a potem część urojona (bez i) przez część rzeczywistą daje mi tangens kąta przesunięcia.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
longer19
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 150
Rejestracja: 16 lis 2011, 13:53
Podziękowania: 108 razy
Płeć:

Re: teoria obwodów, kąt fazowy

Post autor: longer19 »

czyli korzystasz ze wzoru \(P=U \cdot I\) oczywiście na zespolonych?/
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: teoria obwodów, kąt fazowy

Post autor: Matematyk_64 »

Tak. Oczywiście U wyprowadzam z podanej admitancji i prądu

Błąd :( Mój wynik wyliczyłem dla I= 10+5j, a nie dla 10-5j
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
ODPOWIEDZ